
Entrevistes

Entrevista a Òscar Grau
Director Oficina Tècnica candidatura JJ.OO. Barcelona-Pirineu 2022 “Tot el Pirineu català es beneficiarà del projecte olímpic”

Martí Rafel, home de neu
Qui no coneix al Martí Rafel? Nascut el 14 d’agost de 1964 a Barcelona, aquest gran home de la neu és una veritable enciclopèdia caminant dels esports d’hivern. Ha treballat, ha flirtejat en totes les feines que poden estar vinculades al món de l’esquí. Ara, assegut a la cadira de la direcció general de Vallnord, segueix sentint la mateixa passió per la neu que quan era un vailet, amb la diferència de l’experiència guanyada a cops de floc.

Aureli Bisbe, el senyor de la neu
D’ara en endavant, i durant els propers quatre anys, el destí de les estacions d’esquí estarà en mans de l’Aureli Bisbe i Lluch (21.06.1948), director general de Baqueira Beret, qui intentarà dotar a l’Associació Turística d’Estacions d’Esquí i Muntanya (ATUDEM) del seny que el caracteritza. Bon gestor, Bisbe mirarà d’enfortir la posició de les estacions d’esquí davant dels reptes immediats que se’ls hi plantegen.

Kim Carreras, director tècnic de la FCEH
Sóc un ‘currante’ de l’esquí. Em dic Kim Carreras (04.04.59) i sóc el director tècnic de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern (FCEH). Per les meves mans passen els millors esportistes catalans. Crec que no estem fent del tot bé la feina i que els esportistes haurien de tenir un major recolzament. Ah!, i qui em critica és que té poc criteri.

Lluís Roig
Lluís Roig (Barcelona, 7 d’agost de 1945) és a dia d’avui l’únic delegat tècnic espanyol de la Copa del Món. Per aquest home serè i experimentat la seva feina és una forma molt maca d’estar dins del món de la competició alpina, per això anima a tots els apassionats de l’esquí a seguir la seva traça.

Joan Anton Font i Lluís Breitfuss
La Molina jugarà la propera temporada la Champions de l’esquí alpí amb la celebració de la Copa del Món de Dames. Per parlar de com s’ha arribat fins a aquesta fita, de la seva importància i de la passió que sent l’estació gironina per la competició vàrem parlar el passat mes d’abril amb el director de l’estació, J o an Ant o n Fo nt, i el cap d’expl o taci ó , Lluís Breitfuss.

Nicolas Ferrière ´´Niko´´
A l’oferta esportiva d’Andorra hi ha un abans i un després d’ençà que es va inaugurar la botiga Kilvil, un establiment que va nèixer amb la voluntat de ser quelcom més que una botiga, i que de la mà del seu director, Nicolas Ferrière sembla haver assolit les seves fites. Parlem amb el Niko.

Ramon Carreras, president de la FCEH
La temporada 2006/2007 està tocant a la seva fi. Ha estat marcada per la manca de neu natural, després d’uns anys magnífics, però això no ha estat impediment perquè l’activitat de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern (FCEH) s’aturés. Tot al contrari. La FCEH ha fet un gran esforç i ha sabut moure’s amb agilitat i rapidesa, mirant de garantir el màxim nombre de competicions. D’aquesta vitalitat i dels reptes immediats i futurs de la FCEH vam parlar amb el seu president, Ramon Carreras.

Joan Duocastella, director de Rossignol
Coneix la fàbrica d’esquís i taules d’snowboard del grup Rossignol a Artés com si fos casa seva. Joan Duocastella, enginyer nascut a Manresa l’any 1942, ha estat un dels artífexs del creixement i consolidació del grup Rossignol com a una de les referències dins del món de la neu, i de la fàbrica d’Artés com un dels centres de producció d’esquís punters en el sector. Aquest 2007, coincidint amb la celebració del centenari de Rossignol, li arriba l’hora de la jubilació. Un moment magnífic per mantenir una sincera entrevista com aquesta.

Javier de Moragas, home fort d´Atomic a Espanya
Gran apassionat dels esports d’hivern i de la neu en general, Javier de Moragas és un dels màxims artífexs que el Grup Amer sigui un dels referents a l’Estat, especialment amb Atomic. Aquest pare de dues filles que també senten una devoció especial per l’esport del lliscament, valora molt positivament la feina que es fa des de les botigues especialitzades, defensa l’obligació que tenen els fabricants de crear necessitats i oferir productes nous, i té clar que el que fa fort un grup com Amer no és el fet de tenir moltes i diferent.

Rafel Niubò, secretari general de l´Esport
A la mateixa taula, on el 2004 van seure el president de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, Ramon Carreras, amb el propi secretari general de l’Esport, Rafel Niubò, per fer palesa la necessitat de tenir estadis de competició, va tenir lloc aquesta completa entrevista. Va ser una xerrada distesa, en què va quedar força clara la predisposició de la Secretaria General de l’Esport per regularitzar la pràctica dels esports d’hivern, tot mirant d’afavorir-ne la pràctica com a lleure i, alhora, tot facilitant les eines necessàries per tal que els esportistes que competeixen tinguin al seu abast les millors instal·lacions possibles.

Jesús Serra, president de l´ACEM
Ara fa poc més de dos anys, Jesús Serra va ser escollit president de l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM) en substitució del tristament desaparegut Josep Pujol, qui ho havia estat durant vuit anys. En aquest marge de temps, el qui també és conseller delegat de Baquèira Beret ha vist i patit les dificultats que han sacsejat el sector de la neu a Catalunya, però també ha vist amb satisfacció com sorgien brillants iniciatives per mirar d’enfortir el que per a tots està considerat com un dels principals motors econòmics de les comarques de muntanya.

David Vinyeta, drirector de Megasport
Gran apassionat de l’esquí, David Vinyeta, excorredor i exentrenador, té avui el privilegi de seguir vinculat al que més li agrada: al món de la neu. Dirigeix el destí de l’empresa Megasport, una de les capdaventeres a casa nostra en esports d’hivern i outdoor, equipant esquiadors i aficionats de cap a peus.

Quique Roura, propietari d´Ski Center
Vam pensar que a l’hora de parlar de quines eren les tendències del mercat per aquesta temporada res com seure al voltant d’una taula amb Quique Roura, esquiador de tota la vida, propietari de les botigues Ski Center, Body Molina i Sort, i membre de Comissió de Producte d’Intersport d’Espanya.

Gian Franco Kasper, president de la FIS
Semblava nascut per a ser president de la Federació Internacional d’Esquí. En va ser secretari des de l’any 1979, Gian-Franco Kasper (24 de gener de 1944) va ser escollit president de la FIS en el Congrés que va tenir lloc al mes de maig de 1998. Des de la cadira presidencial veu una federació sòlida, que ha de saber absorbir les noves tendències i pujar-se al tren de la modernitat quan calgui.

Mauro Pini, seleccionador espanyol
Com a bon director de cinema, Mauro Pini no tan sols sap com s’ha de moure la càmera, sinó en quin moment ha de fer un zoom i quina és l’actitud que han d’adoptar les seves estrelles davant l’òptica del seu ull. Una manera de fer que té María José Rienda com a principal protagonista, als joves com a artistes convidats i als nois com a actors figurants.

Manuel Gutiérrez, president de l´Atudeme Shiva
No buscava ser president de l’ATUDEM, associació que agrupa 35 estacions d’esquí d’Espanya. No és una d’aquelles persones que mogui tots els fils que pot per mirar d’assolir un càrrec que li doni rel.levància social, però, si aquest li arriba, l’assumeix amb la professionalitat que sempre l’ha caracteritzat. I això és el que li ha passat amb l’ATUDEM. La seva presidència és circumstancial, però durant el seu mandat, aquest andalús nascut a Motril farà tot el que estigui a les seves mans perquè el sector de la neu a l’estat tingui un bon present i un futur encara millor.

Ignasi de Delàs, director de Turisme de Catalunya
Preocupat per mantenir l’equilibri entre el creixement de les estacions, la natura i la correcta explotació del territori, Ignasi de Delàs creu que, malgrat les lògiques dificultats per les quals passa el sector, el turisme de neu passa per un bon moment. Li augura un bon futur.

Germans Iglesias, d´Esports Alp
Vam quedar amb els germans Iglesias a la botiga que tenen al carrer Rosselló de Barcelona. Mònica no va poder sortir a la foto perquè estava a Bilbao, però l’Albert i el Cristian ens van atendre molt bé després de vitaminar-se amb un complet plat d’espaguetis. I tant sols eren les deu del matí.

Francisco Bono, president d´Aramon
Tot i néixer a València, Francisco Bono ha viscut des de ben petit rodejat de la neu, a la qual estima sincerament. Una estimació que li permet veure les estacions que formen part d’Aragó com el motor de l’economia de les valls que les acull i reconèixer que, per arribar a tenir un pes específic en el sector de la neu cal que els centres hivernals siguin competitius.

Marta Rotés, directora d´Ski Andorra
Marta Rotés porta al capdavant d’Ski Andorra des que aquest es va crear l’any 1993. Al llarg d’aquest temps el Principat andorrà ha sabut assumir el reptes que li han anat sorgint, col·locant-se com un destí privilegiat per a tots els qui estimem la neu. Però, segons la directora d'Ski Andorra, encara queda molta feina per fer.

Josep Pujol, president de l´ACEM
Josep Pujol, fundador de Vallter 2000 i President de l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Muntanya (ACEM) des de fa set anys veu amb escepticisme el futur dels nostres centres hivernals. Segons ell, el paper de les estacions d’esquí és fonamental en el desenvolupament econòmic de les comarques del Pirineu, i aquesta situació els hauria de garantir unes majors ajudes econòmiques que els permetessin encarar el futur amb més garanties d’èxit.

Eduardo Roldán, president de la RFEDI
El passat 9 d’octubre Eduardo Roldán prenia possessió oficial com a nou president de la Reial Federació Espanyola d’Esports d’Hivern (RFEDI). Després d’uns anys realment caòtics, Roldán es presenta com el gran salvador, el gran conciliador dels esports d’hivern. El temps li donarà o li traurà la raó. Té quatre anys per demostrar a qui el van votar, que no s’han equivocat.
◄
1 / 1
►
Entrevistes corredors

Laura Jardí, una esquiadora valenta
Esquiar molt des de petita. Tenir el recolzament dels pares i dels entrenadors. Competir amb gent que és millor que un mateix per aprendre d’ells. Entrenar molt. Fer cas als entrenadors. Ser orgullosa… aquestes són algunes de les claus que han fet de la Laura Jardí (26.09.1992) una de les millors promeses de l’esquí alpí nacional.

Xavier Salarich, agressivitat portada al límit
Sent una predilecció especial per com Jorge Lorenzo dóna gas i traça les corbes, i els ulls li fan pampallugues quan pensa en la bellesa d’Angelina Jolie, però el que més il·lusió faria al jove Xavier Salarich (11.04.1990) és disputar una prova de la Copa del Món.

Entrevista a Pol Carreras
Si amb només un any i mig et posen uns esquís als peus, si el teus pares viuen dels i per als esports d’hivern i si ja de petit l’ambient familiar està impregnat de la frescor de la neu, sembla clar que la traça de la teva vida està escrita. Aquest ha estat el tarannà del jove Pol Carreras (17/01/19 9 0), que va debutar a nivell internacional amb set anyets i que des de fa dues temporades milita a l’equip B masculí de la RFEDI. En el decurs de l’entrevista, aquest fanàtic de la Coca-Cola i de l’actriu Julia Roberts demostra una gran maduresa i tenir les idees molt clares.

Andrea Jardí
Porta esquiant gairebé d’ençà que camina i només té 17 anys. Andrea Jardí (C AEI) és una de les tres esquiadores que integren l’equip B de la RFEDI –també hi són Leyre Morlans i Mireia Clemente– i bona part del futur del nostre esquí passa per les seves cames. Reconeix que encara li queden moltes portes per traçar, però té molt clares quines són les traces que ha de seguir, les de les seves companyes i referents María José Rienda i Carolina Ruiz del Castillo.

Ferran Terra
Per les seves cames passa bona part del futur del n o stre esquí alpí . F erran T erra (Matar ó , 10/03/1967), “la Bombita”, afronta la seva cinquena temporada dins de la disciplina de la RFEDI, convençuts de les seves possibilitats i amb ganes de seguir progressant. És jove i encara té molts èxits per endavant, i condicions no li manquen.

Carolina Ruiz
Actualment, i, donada l’absència de Maria José Rienda per lesió, Carolina Ruiz del Castillo (14/10/1981) és la referència de l’esquí alpí d’alta competició a Espanya. L’espanyola d’origen xilè ha fet una forta aposta aquesta temporada. Ho ha canviat tot. Calça nou material i està a les ordres d’un nou entrenador, amb el ferm objectiu de donar un pas decisiu en la seva trajectòria esportiva.

Guillem Capdevila
Hi ha els que neixen estrellats i els que neixen per ser unes estrelles. Guillem Capdevila, Willy per tothom, ha nascut per ser un dels escollits. Criat en un ambient d’amor a la muntanya i als esports que s’hi poden practicar, ràpidament va veure que tenia un do especial per lliscar sobre la neu. Als sis anys ja competia i d’ençà fins aleshores la seva trajectò- ria ha estat ascendent. Fa sis anys que forma part de l’equip de la RFEDI –al costat d’Edgar Fenoy–, és l’actual campió de Catalunya i d’Espanya absolut d’esquí alpí, i ara es troba davant el doble repte de mantenir-se i pujar posicions a nivell internacional.

Joel Buló
Tot i que ell diu que la temporada passada no va ser del tot bona, en Joel Buló es va proclamar campió d’Espanya juvenil i d’eslàlom, va fer segon en gegant i tercer en supergegant. Uns resultats que no estan gens malament i que molts altres nois de la seva edat ja signarien. Aquesta temporada ha entrat a formar part de la Selecció de Tecnificació d’Homes de la RFEDI i, per tant, és d’esperar que la trajectòria ascendent que ha demostrat fins ara es consolidi.

Entrenadors: J.Font, M.Peus, R.Campo, J.M.Aranda
Darrere dels èxits d’un esportista sempre es troba la mà d’un entrenador, de moltes hores de dedicació. De l’entrenador i de l’equip d’ajudants, si és el cas, que no dubten a deixar-hi la pell per mirar que el seu alumne rendeixi el millor possible. Ara, és l’hora de recordar quatre dels entrenadors que van contribuir a fer que els seus deixebles s’emportessin en la passada temporada, la Lliga Catalana corresponent.

Vicenç Vilarrubla
Viatja amb 22 parells d’esquí, deu de clàssic i deu de patinador, amb quatre parells de bastons i un parell de botes. Aquest és l’equipatge que mou habitualment Vicenç Vilarrubla, sotscampió d’Espanya d’esquí de fons i una de les nostres referències nòrdiques. Vam estar amb ell mentre passejava per Barcelona, en un esplèndid dia de primavera i amb molta bona companyia.

María José Rienda
Del 10 al 26 de febrer es disputen els XX Jocs Olímpics d’Hivern a la ciutat de Torí, els quarts per María José Rienda. La granadina ja va fregar el podi en els darrers jocs de Salt Lake City i no vol tornar a quedar a les portes de la glòria. S’ha preparat a consciència per a l’ocasió. Qualitat i caràcter no li falten. Tant sols necessita tenir una mica la sort de cara i no pressionar-se en excés.

Paul de la Cuesta
Primer del Campionat del Món de juvenils I en descens i segon en supergegant. Campió d’Espanya juvenil en gegant i supergegant i, atenció, campió d’Espanya absolut en supergegant a la pista del Dossau de Beret. Aquests números pertanyen a un dels joves valors amb més futur de l’esquí nacional: Paul de la Cuesta, esquiador de la FCEH, i un dels noms que haurem de seguir amb atenció en les properes temporades.

Jordi Berini
No fa pas massa aquest jove contestatari es va proclamar campió de Catalunya juvenil I en eslàlom a la cursa disputada a Boí Taüll. Va aconseguir una de les màximes fites que pot assolir un jove de la seva edat, però Jordi Berini vol més, molt més. No es conforma amb menjar un plat combinat. Vol un primer, un segon i els postres, sense oblidar-nos de la beguda.

Àlex Antor
La Copa del Món d’esquí parla català. I ho fa gràcies a la presència d’Àlex Antor, un jove que se sent còmode a les disciplines de velocitat i que té clar que per arribar a fer algun bon resultat a la World Cup cal experiència i temps. Dos requisits que no són una barrera inaccessible quan s’és jove, ell ho és, i quan es té qualitat, com és el seu cas.

Mireia Clemente
Tercera als Campionats d’Espanya d’eslàlom de la temporada passada, darrere les mundialistes Carolina Ruiz i María José Rienda. Tot un èxit per a una noia de tant sols 17 anys, que porta molts anys treballant durament, del primer al darrer dia de l’any, des que surt el sol fins que es pon, per arribar algun dia a assolir el seu somni blanc. Sap que li costarà Déu i ajuda, però té en la seva constància la millor arma.

Marta Palau
Una nova jove esquiadora s’ha incorporat a la selecció juvenil de la RFEDI. Es tracta de Marta Palau. Nascuda a Sant Cugat, però formada esportivament a la Vall d’Aran, aquesta gran admiradora de Robin Williams es veu suficientment capacitat per ballar algunes de les millors composicions nacionals. Que altres posin la lletra i la música, que ella ja s’encarregarà d’interpretar-la el millor possible.

David Costa
Sense estar a l’equip nacional, David Costa va donar la campanada als darrers Campionats d’Espanya i va endur-se la Copa d’eslàlom cap a la vila de Bagà. Potser pels nous vinguts fos una sorpresa, però aquest jove de 22 anys ja havia vist passar moltes portes per davant dels seus ulls.

Oriol Dot
Va estar a punt de deixar la competició, però per sort no ho va fer. Oriol Dot, nascut a Torelló fa 24 anys, és una de les puntes de llança de l’esquí català, i un dels dos únics esquiadors –l’altre és Albert Rovira– que competeixen en l’equip nacional. Però Oriol Dot és molt més que això, és un apassionat de l’esquí, un tot terreny que ja ha demostrat la seva qualitat en moltes ocasions.

Albert Rovira
Torna a l’equip espanyol després de estar una temporada entrenant pel seu compte. Passa per ser el millor esquiador de l’Estat en gegant i eslàlom i un dels pilars sobre els quals descansa l’esquí català.

Els nostres freeskiers
Molts pocs són els qui s’atreveixen a viure i lluitar per la il·lusió de l’estil lliure a les nostres muntanyes, buscant noves sensacions i intentant viure del que més els apassiona.
◄
1 / 1
►